Магданозът (лат. Petroselinum crispum), познат още и като мерудия е двугодишно

...
Магданозът (лат. Petroselinum crispum), познат още и като мерудия е двугодишно
Коментари Харесай

Магданозът - вкусна подправка с несравними лечебни свойства 

Магданозът (лат. Petroselinum crispum), прочут още и като мерудия е двугодишно тревисто растение от семейство Сеникоцветни. През първата година развива единствено листна розетка, а през втората - до 80 см високо, право, разклонено, голо, набраздено стъбълце. Приосновните и долните стъблови листа са с дълги дръжки и 2-3 пъти пересто наделена петура, а горните - триделни, с линейно ланцетни дялове. Цветовете са жълтозелени, събрани в комплицирани сенници с 8-20 основни лъча. Цъфти от юли до август. Може да се види в градините из цялата страна. Произхожда от Средиземноморската област, написа Puls.bg. 
Прочетете още
Действие и приложение.  Магданозът има апетитовъзбуждащо, газогонно и пикочогонно деяние.  Още старите римляни са ползвали магданоза при инфектиране и камъни в бъбреците и пикочния мехур. С такава цел и в този момент се употребяват плодчетата, стръковете и сокът от растението. При фармакологичното изследване на апиола (основен съставен елемент на етеричното масло) е доказана способността му да тонизира гладката мускулатура, изключително на матката и на пикочния мехур, и да провокира навлизане на кръв в тези органи. Извлек от корените на магданоза се ползва при мъчителна менструация (регулира кръвотечението и отстранява болката).

Това не би трябвало да се ползва при бременни, тъй като може да провокира нескончаем конвулсия на матката и загиване на плода. Сокът от листата на магданоза се употребява външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от инсекти, за „ разнасяне " на млякото след спиране на кърменето и други

Начин на приложимост . Препоръчва се извлек от 1/2 чаена лъжичка плодчета от магданоз, накиснати за 8 часа в 250 см3 вода, да се изпива за 1 ден. Прилага се и отвара от 4 чаени лъжички корени на 1/2 л вряща вода, която се прецежда след 15 мин и се изпива за 2 дни. Добър резултат се получава и със сока от прясното растение в доза 100—150 г. 

Химичен състав . Плодовете съдържат 2-7% етерично масло, 20% тлъсто масло, флавона апигенин, фурокумарина бергаптен. Основни съставни елементи на етеричното масло са апиол и миристицин — токсично вещество с психотропно и халюциногенно деяние. Листата в свежо положение съдържат 356 мг% витамин С, 8,26 мг% каротен и други Корените съдържат малко етерично масло с основна съставна част апиол, флавоноиди — апигенин и негови гликозиди, фурокумарини и полиацетилеин.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР